Miljøvennlig gaveinnpakning
Anslag tyder på at vi bruker minst 60 millioner meter gavepapir i jula.

Miljøvennlig gaveinnpakning

Det finnes knapt noe som har så kort brukstid som gaveinnpakning. Dessuten kan vanlig gavepapir ikke engang resirkuleres.

Papirproduksjon medfører miljøbelastninger hele veien, fra tømmerhogsten i skogen med transport, produksjon i papirfabrikken og dets vei til søpla eller gjenbruk. Gavepapir har som regel vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan ha belastet miljøet. Gavebånd lages stort sett av plast - et ikke fornybart råstoff. Minimalistisk gaveinnpakning er derfor en god ting.

 

Bruk det du har

Fint gavepapir kan tas vare på og brukes om igjen. Nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende kan, med litt kreativ dekor, bli en personlig og morsomt gaveinnpakning. Pappesker med trykk på kan vrenges, og så dekoreres. Gamle blader og plakater med fine motiv egner seg også godt. Stoffrester og gamle gardiner kan bli til stoffposer som gavene puttes i.

 

Velg gavepapir i god kvalitet

Gråpapir eller gavepapir i god papirkvalitet er bra fordi det kan resirkuleres. Fine, sterke papir kan brukes flere ganger hvis ikke det er brukt altfor mye tape eller utpakkingen skjer for voldsomt. Resirkulert papir er aller best. Døvigen selger julepapir i 100 prosent resirkulert papir, miljømerket med det tyske Blaue engel. Spør i bokhandelen eller bestill fra webshop.hippo.no.

 

Gi bort opplevelser og tjenester...

...i steden for ting. Da sparer du ikke bare miljøbelastningen fra gavepapiret, men også fra gjenstanden inni. Mangler du ideer? Se Grønn Hverdags tipsliste over gaver som ikke er ting.

 

Gavepapir er restavfall - vanligvis

Det tynne, fargesprakende gavepapiret inneholder så mye fargestoff og leire, og så lite fiber at det egner seg dårlig for resirkulering. Kast det derfor sammen med gavebåndene i restavfallet. Noen kommuner vil likevel at det sorteres sammen med papiret, og noen kommuner deler ut egne sekker til julepapir. Sjekk sortere.no for å finne ut hvordan du skal gjøre det der du bor.